©  2021  George Burggraaff
© 2022 George Burggraaff

             Aanmeldbutton Tao Filosofiecursus

Indien het aanmelden niet lukt, kunt u ook een mailtje sturen naar roeland@schworks.nlvlnr Jennifer Odum, Roeland Schweitzer, Marie Ponseele

v.l.n.r. de makers van dit (kinder)filosofieproject:
Jennifer Odum, Roeland Schweitzer, Marie ponseele,
4 november 2021, Brugge.

Het verslag van een deelnemer:Marie Ponseele, Jennifer Odum,  Roeland Schweitzer en ... Sam, Rotterdam 27 mei 2022

27 mei 2022, Rotterdam (met ... Sam)

Tao Te Tjing filosofie cursus,
voor kinderen en andere volwassen.

De 81 tekten ui de Tao Te Tjing voor kinderen met filosofische vragen voor kinderen, thuisbezorgd in je mailbox, vrijwel wekelijks en gratis.

Gestart op donderdag 2 september 2021 loopt het project door tot het einde van 2023. Iedere donderdag ontvang je een mailing, behalve tijdens vakantieperiodes.

Je kunt op ieder moment instappen door je aan te melden, dan krijg je de komende mailings toegestuurd. 
Je stapt dan in bij de tekst die op dat moment wordt verzonden. De vragen bij de eerdere teksten kun je op deze website vinden, bijvoorbeeld bij tekst 1.
Voor je aanmelding hebben we alleen je email-adres nodig. Uiteraard geven we je e-mailadres niet aan derden door.

Eervolle vermelding, ontstaan van dit project
Het boek en de website 'De Tao voor kinderen' kreeg in april 2021 een eervolle vermelding van het Centrum voor Kinderfilosofie Nederland tijdens de uitreiking van de Berrie Heesenprijs voor kinderfilosofie. 
Het juryrapport wees er op dat er nog een slag gemaakt kon worden richting kinderfilosofie. We hadden de Tao Te Tjing en hewt achterliggende gedachtemgoed heel toegankelijk gemaakt vóór kinderen, maar het was nog geen filosofie mét kinderen. Toen onstaond het plan voor dit project en ontmoetten de Belgische filosofe Marie Ponseele en  initiator Roeland Schweitzer elkaar. Als derde teamlid sloot filosofiestudent Jennifer Odum aan. Ook leerling Sam begon iedere week een vraag te beantwoorden, hoewel we daar wel een beetje achteraan moeten zitten.

Filosofische vragen voor kinderen
We maken wekelijks bij een van teksten uit de Tao voor kinderen een set vragen die we naar de abonnees sturen.
Iedere les / mailing staat op zichzelf, dus je kunt gerust een les overslaan. Je hoeft de mailings ook niet in een vaste volgorde te lezen. Het uitgangspunt is dat iedere 'les' kinderen aan het denken zet, door de combinatie van tekst, de vragen, het beeld en soms ook wat achtergrond.

Hoezo, gratis?
Des te meer jongeren 'goed' leren denken, des te beter. Nogal belangrijk.
Gratis is voor ons eenvoudiger en het is laagdrempelig voor belangstellenden. 
Onze westerse wereld heeft baat bij (meer) kennis van Taoïstische filosofie. We leren hierdoor allemaal.
Het is ook reclame voor het boek en de website.
Tot slot is Roeland aanhanger van de hashtag #deeldeovervloed.

De nieuwsbrief had al ruim 2500 gratis abonnees, mensen met interesse in de Tao voor kinderen. Deze groep vormde de basis voor dit vervolgproject.
'Alles van waarde is weerloos', zo lijkt het, maar echt, het is heel anders.

Korte geschiedenis van de site Tekensvanleven.nl
Deze site is vanaf 2003 in ontwikkeling. Eerst als stimulans om de Tao Te Tjing teksten systematisch te leren kennen en de foto's van George onder de aandacht te brengen. Later groeide het project uit tot een online Taoïstische kennisbron.

Er staan twee klassieke Nederlandstalige Tao Te Tjing versies op, de tweede met algemene achtergronden, toelichtingen per tekst, trefwoorden en thematische toelichting.
In 2013 ontstond  de Tao Te Tjing voor kinderen. In 2019 was deze 'Tao voor kinderen' klaar en verscheen 'het boek over vrede en vreugde, de Tao Te Tjing voor kinderen en andere volwassenen'.

Als een vervolg hierop volgt nu de Tao Te Tjing filosofiecursus (voor kinderen). De foto's bij de teksten zijn van George Burggraaff en de teksten zijn geschreven door Roeland Schweitzer.

Zie verder de uitgebreide historie en verantwoording van deze site.


             Aanmeldbutton Tao Filosofiecursus