copyright 2019 Majlis Schweitzer
© 2020 Majlis Schweitzer  
Roeland Schweitzer, spreker over Tao, Taoïsme en de Tao Te Tjing.

Over Tao, Taoïsme en de Tao Te Tjing

Interactieve 'lezingen'

Door Roeland Schweitzer

Sinds 2018 geef ik soms en met veel plezier interactieve lezingen over Tao, de Tao Te Tjing, het Taoïsme en over de Tao voor kinderen.

Misschien ook bij u? U kunt hierover contact opnemen via een mail naar roeland@schworks.nl

Toelichting

Het Taoïsme is van dezelfde orde als Boeddhisme, Hindoeïsme, Jodendom, Islam en Christendom: een wereldgodsdienst of filosofie.

Toch is het Taoïsme voor velen een exotische vrucht. Weleens van gehoord, nog nooit geproefd. Zo was het ook voor mij, tot ik rond 2003 de Tao Te Tjing uit het Engels ging vertalen. Van de wereld achter dit boek wist ik toen nog niets.

In mijn studietijd kreeg ik een prachtige Engelstalige versie van de Tao Te Tjing. Interessant, maar ik begreep er weinig van en het boek belandde in de kast. Ik nam mij voor om het ooit een keer te vertalen en in 2003 was het eindelijk zover. Hoge verwachtingen had ik. Nu zou ik het licht gaan zien. Dat bleek onzin. Het Taoïsme is geen sprookje, geen naïef antwoord. Je moet het zelf doen. En dan komt meteen de opluchting, je hoeft niets te doen. In het Taoïsme buitelen de paradoxen als vrolijk gekleurde ballen over elkaar.

Het Taoïsme heeft me gegrepen. De universele wijsheid, het niet oordelen, de bescheidenheid, de eenvoud, de humor, de meditatieve kant, de leerschool, de weg naar de natuur, de verbinding,

Bovendien is het Taoïsme een onmisbare sleutel om iets van China te begrijpen.
De mensen, het land en de cultuur zijn ermee doordesemt. Samen met het aanvullende en ook tegengestelde Confucianisme vormt het voor buitenstaanders een onontwarbare kluwen.

Tegelijkertijd zijn er paralellen / dwarsverbanden met Boeddhisme, Hindoeïsme en Christendom, zoals dat misschien wel voor alle scheppingsfilosofiën geldt.

Het Taoïsme heeft mij geholpen met mijn persoonlijke weg als mens, bovendien leert het je om een goed en dienend leider te zijn. Uiteindelijk is het Tao├»sme vooral ook een meditatieve filosofie, egoloos zijn.

Kernbegrip is het woord Tao, Dao in het Pinjin. Niet te vertalen, niet te benoemen. Toch is Tao niet ingewikkeld. Het is kinderspel. Of is de Tao toch wel lastig, want geen mens houdt zich er aan (Zie tekst 70).
De Tao is bovendien ook leuk en zacht. Dat is zeker. Lees meer over Tao.

Wat is de essentie van het Taoïsme?
Wat heeft het oude Taoïsme ons vandaag de dag nog te bieden? Heel veel.
Van duurzaam leven, tot burn out preventie. Van non-dualisme tot bescheidenheid. Verbonden met het grote geheel, de natuur.

Mijn naam is Roeland Schweitzer en ik ben schrijver, trainer, spreker en kunstenaar. Graag neem ik u mee op de weg die geen weg is, het Taoïsme.
Mijn Tao leerproces bestaat uit drie hertalingen van de Tao Te Tjing. Sinds 2003 bouw ik aan deze website hierover: Tekensvanleven.nl. Zie de verantwoording. Fotograaf George Burggraaff zorgde voor alle foto's.

Na tien jaar voorstudie begonnen George en ik in 2013 aan een versie voor kinderen. In 2019 is dit een prachtig boek geworden, de Tao Te Tjing, het boek over vrede en vreugde, voor kinderen en andere volwassenen'.

Over dit geheel gaan de lezingen. Interactief, samen op reis in de wereld van Tao. Aan de hand van vragen en antwoorden ontrolt het verhaal zich. Zo is iedere bijeenkomst levendig en sluit optimaal aan bij de belevingswereld van de aanwezigen. De 'lezingen' bestaan bij voorkeur uit twee delen, in het midden een pauze en spelenderwijs ook enige meditatieve momenten.

U krijgt uitleg over de historie van het Taoïsme en over een aantal kernbegrippen.  We bespreken een paar van de 81 teksten uit de Tao Te Tjing.
Er is geen voorkennis nodig, iedereen is van harte welkom.

Na afloop heeft u een beeld over de inhoud en het belang van het Taoïsme.

Voor contact over een lezing kunt u een mail sturen naar roeland@schworks.nl
Of bellen naar 06 200 8892 (Angelique Koppelman).