copyright 2019 Majlis Schweitzer
© 2019 Majlis Schweitzer        

Over Tao, Taoïsme en de Tao Te Tjing

Interactieve 'lezing'?

Het Taoïsme is voor velen een exotische vrucht. Weleens van gehoord, nog nooit geproefd.  Heel begrijpelijk, want deze belangrijke Chinese filosofische, meditatieve en religieuze stroming drijft half onder de oppervlakte.

Je kunt China echter onmogelijk begrijpen zonder kennis van het Taoïsme. De mensen, het land en de cultuur zijn ermee doordesemt. Samen met het bijna tegengestelde Confucianisme vormt het voor buitenstaanders een onontwarbare kluwen.

Toch is Tao niet zo ingewikkeld. Of toch wel?
En de Tao is ook leuk en zacht. Dat is zeker.

Wat is de essentie van het Taoïsme?
Wat heeft dat oude Taoïsme ons vandaag de dag nog te bieden?

Schrijver, trainer en kunstenaar Roeland Schweitzer (1952) neemt u graag mee op de weg die geen weg is. Tijdens zijn leerproces bouwde hij deze website Tekensvanleven.nl. Zie de verantwoording van deze site. Fotograaf George Burggraaff dacht mee en zorgde voor alle foto's.

In 2003 begon hij uit het Engels de Tao Te Tjing te vertalen, met het doel dit intrigerende boek eindelijk beter te gaan begrijpen. Hij is hier mee bezig gebleven. In 2013 begon hij aan een versie voor kinderen.
Sinds 2018 geeft Roeland interactieve lezingen over Tao, de Tao Te Tjing, het Taoïsme en over de Tao voor kinderen en andere volwassenen.

Eind september 2019 verschijnt bovendien bij uitgeverij van Warven 'de Tao Te Tjing, het boek over vrede en vreugde, voor kinderen en andere volwassenen'.

De 'lezingen' bestaan uit twee interactieve delen van circa drie kwarier met in het midden een pauze en spelenderwijs ook enige meditatieve momenten.

U krijgt uitleg over de historie van het Taoïsme en over een aantal kernbegrippen. De dwarsveranden met andere religies komen aan bod. We bespreken een paar van de 81 teksten uit de Tao Te Tjing.
Er is geen voorkennis nodig, iedereen is van harte welkom.

Na afloop heeft u een beeld over de inhoud en het belang van het Taoïsme.

Interactief betekent dat we samen op reis gaan in de wereld van Tao. Aan de hand van vragen en antwoorden ontrolt het verhaal zich. Zo is iedere bijeenkomst levendig en weer anders en sluitoptimaal aan bij de belevingswereld van de aanwezigen.

Voor contact over een lezing kunt u een mail sturen naar roeland @ schworks.nl
of bellen 06 200 8892 (Angelique Koppelman).