copyright 2019 Majlis Schweitzer
© 2019 Majlis Schweitzer        

Over Tao, Taosme en de Tao Te Tjing

Interactieve 'lezing'?

Het Taoïsme is voor velen een exotische vrucht. Weleens van gehoord, nog nooit geproefd. Dat is begrijpelijk want onzichtbaar zijn is  inherent aan het Taoïsme Deze belangrijke Chinese, filosofische, meditatieve en religieuze stroming drijft deels onder de oppervlakte.
Je kunt China echter onmogelijk begrijpen zonder kennis van het Taoïsme.
De mensen, het land en de cultuur zijn ermee doordesemt. Samen met het aanvullende en ook tegengestelde Confucianisme vormt het voor buitenstaanders een onontwarbare kluwen.

Tegelijertijd zijn er paralellen / dwarsverbanden met Boeddhisme en Christendom, zoals dat misschien wel voor alle scheppingsfilosofiën geldt.

Kennis van het Taoïsme is ook waardevol voor je persoonlijke weg als mens, bovendien leert het je om een goed en dienend leider te zijn. Uiteindelijk is het Taoïsme een meditatieve filosofie.

Kernbegrip is het woord Tao of Dao in het Pinjin. Niet te vertalen, niet te benoemen. Toch is Tao niet ingewikkeld. Of toch wel?
En de Tao is ook leuk en zacht. Dat is zeker.

Wat is de essentie van het Taoïsme?
Wat heeft het oude Taoïsme ons vandaag de dag nog te bieden? Heel veel.
Van duurzaam leven, tot burn out preventie. Van non-dualisme tot bescheidenheid.

Schrijver, trainer en kunstenaar Roeland Schweitzer neemt u graag mee op de weg die geen weg is. Tijdens zijn leerproces sinds 2003 bouwde hij deze website Tekensvanleven.nl. Zie de verantwoording. Fotograaf George Burggraaff zorgde voor alle foto's.

Het begon met een vertaling uit het Engels van de Tao Te Tjing, met het doel dit compacte en intrigerende boek eindelijk beter te gaan begrijpen.
In 2013 begon Roeland aan een versie voor kinderen, die in 2019 als boek is verschenen, de Tao Te Tjing, het boek over vrede en vreugde, voor kinderen en andere volwassenen'.
Sinds 2018 geeft Roeland interactieve lezingen over Tao, de Tao Te Tjing, het Taoïsme en over de Tao voor kinderen.

Interactief, samen op reis gaan in de wereld van Tao. Aan de hand van vragen en antwoorden ontrolt het verhaal zich. Zo is iedere bijeenkomst levendig en sluit optimaal aan bij de belevingswereld van de aanwezigen.
De 'lezingen' bestaan bij voorkeur uit twee delen, in het midden een pauze en spelenderwijs ook enige meditatieve momenten.

U krijgt uitleg over de historie van het Taoïsme en over een aantal kernbegrippen. De dwarsverbanden met andere religies komen aan bod. We bespreken een paar van de 81 teksten uit de Tao Te Tjing.
Er is geen voorkennis nodig, iedereen is van harte welkom.

Na afloop heeft u een beeld over de inhoud en het belang van het Taoïsme.

Voor contact over een lezing kunt u een mail sturen naar angelique@speechen.nl Of bellen naar 06 200 8892 (Angelique Koppelman).